Dárky od maminky

Představte si takovou tu rodinnou idylu. Přijedete k rodičům slavit Vánoce nebo narozeniny někoho z miliónu příbuzných,  a místo požadovaných dvou dárků najdete asi šestapůlnásobek dárků dalších.  Jiných. Které jste nechtěli a ani by vás nenapadlo je chtít. Nejspíš by vás ani nenapadlo, že je můžete dostat. Vlastně by vás v některých případech ani nenapadlo, že něco takového vůbec existuje.

Tak třeba zástěry. Máma se evidentně nesrovnala se skutečností, že její prostřední dcera se z hlediska kulinářského umu zrovna dvakrát nepovedla. Nejdřív se to snažila zachránit Kuchařkou pro dívky, které se toho od svých matek moc nenaučily. To bylo ten rok, co jsem oznámila plánovaný úlet z hnízda. V tom úletu stále žiju, ale kuchařka mi moc nepomohla.

Tak tedy zástěry. Mám doma plný šuplík zástěr. Jsou zánovní a až budu vydávat kuchařku, jistě je využiju na focení. Jsou jako nové. Vlastně oprava: jsou nové. Nemám tu sílu mámě říct, že na to, abych vysypala hranolky na plech, nepotřebuju zástěru. Od jisté doby mám dost zástěr pro celou rodinu. A co víc: I kdyby přijel Pohlreich s celým televizním štábem, můžeme se tu všichni navlíknout do zástěr, chytnout za ramena a tancovat makarénu.

Taktéž jsem dostala spoustu vařeček, větších či menších mís na odměřování kdovíčeho, hrnec na ohřívání mléka, silikonovou mašlovačku, bábovkovou formu, další kuchařky a tak. Silikonová mašlovačka je k ničemu. Nejde s ní ani učesat Elišovi číro. A to jsem se vážně snažila!

Máma v mé kuchařské umění věří a fandí mi. To lze usoudit i z další kuchařky, kterou jsem od ní dostala. Jmenuje se Speciality, které vás proslaví. Ale i přesto je její víra nahlodána pochybnostmi. Zřejmě ji vykolejilo, že na návštěvě neservíruju créme brullé a pečené křepelky ala bažant.  Takže jednou došlo i na Pažouta. Dostal Kuchařku pro muže  Jak s minimem špinavého nádobí a kuchařských dovedností zapůsobit na dívku. Když se neproslaví dcera, tak alespoň zeťák.

Avšak když se ani od Pažouta nedočkala domácích větrníků a čokoládového soufflé, začlo se mámy zmocňovat podezření čím dál větší. Teď už dostáváme oba nejrůznější sady na grilování, kuchyňské chňapky, a stále další a další zástěry…

S představou kulinářské bohyně je neodmyslitelně spjata nadváha. Asi kdybych se vážně naučila vařit všechny ty výpečky, ovocné knedlíky, kachny s křupavou krustou a bábovky, měla bych o pár desítek kilogramů víc. A máma se mě snaží do této pozice dostat všemi způsoby. Spolu se zástěrou a hrncem dostávám pravidelně kalhotky velikosti XXL. Celkem vzato je to príma vestička.

Vidíte, co všechno se může stát, když jednou vyslovíte přání dostat vercajk na muffiny…

 

Nejen tento příběh si můžete přečíst v knize Umělec v domácnosti aneb Příběhy, které nevymyslíš. Knihu i s věnováním je možné objednat ZDE.

 

 

Facebook Comments

2 názory na “Dárky od maminky”

  1. Tak dobře, nezvedená dcero, už nedostaneš nic :oD.
    Dalších komentářů se raději sdržuji.
    Vař si klidně chleba s máslem, Tvůj manžel Tě musí nesmírně milovat a nebo chodí jíst jinam.

  2. Pingback: Z umělkyně v domácnosti chlebovou bohyní aneb Moje malé chlebové moudro – Umělec v domácnosti

Diskuse uzavřena.